Mózes kőtáblái a hármashalmon

2016. január 13. 01:19 - Glaesser

Zsidó hagyomány és szimbolikus politika határán

A blogon megjelenő témákról részletesebben a kutatási program új tanulmánykötetében is olvashatunk.

Glässer Norbert (szerk.): Mózes kőtáblái a hármashalmon. Zsidó hagyomány és szimbolikus politika határán. MTA-SZTE Vallási Kulturakutató Csoport -  SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, Szeged, 2015

log.png

A könyv esettanulmányok gyűjteménye, amelyek a modern polgári öntudat, nemzeti és politikai elköteleződés szimbolikus jelenségeit járják körül a magyarországi zsidóság körében. A modern nemzetállamok kiépülésével megjelent az igény az evilági nemzeti történelem szakralizálására és új közösségteremtő rítusok kiépítésére is. Ezek nyelvezetükben, szimbólumrendszerükben a széles körben elterjedt vallási ismeretekhez nyúltak.

A szerzők sajtóforrások, homíliák, emlékalbumok és emlékjelek tükrében vizsgálják a nemzetvallás különböző adaptációit, a zsidó önmeghatározás útjait a magyarországi zsidóság körében. A tanulmányok 2010-2015 között íródtak önálló vagy társszerzős írásként a vallási néprajz szegedi műhelye (SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport [03 217], Bálint Sándor Valláskutató Műhely) és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem kutatóinak tudományos együttműködésében.

A könyv célja segíteni annak megértését, hogy milyen társadalomtörténeti változásokon ment keresztül a magyarországi zsidóság önmeghatározása, rávilágítani a jelenkori diskurzusok történeti alapjaira, az egyes diskurzuselemek változó kontextusaira és jelentéstársításaira.

A kötet szerzői: Fényes Balázs, Glässer Norbert, Glässerné Nagyillés Anikó és Zima András.

borito_mozes-honlapra.jpg

A kötet letölthető a címlapra kattintva

 

Könyvbemutató:

plakat-kotablak-logos.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kotodesek.blog.hu/api/trackback/id/tr628267354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása