Őszi kurzuskínálatból (SZTE)

2016. augusztus 22. 20:56 - Glaesser

Izraelita szimbolikus politika Magyarországon (1867-1944)

 


gn05.png

A kurzus célja átfogó történeti- és vallásantropológiai képet nyújtani a magyarországi zsidó csoportstratégiák szimbolikus politikai gyakorlatairól a felekezetiesedés idejétől a második világháborúig. Az izraelita felekezet az – ezer éves fennállását ünneplő – Magyar Királyság területén 1895-ben nyerte el egyenjogúságát a bevett keresztény felekezetekkel. A zsidó közösségek mindenkori államhoz való viszonyulásáról a szétszóratásban (galutban) különböző jelképek tanúskodnak. Egy-egy szimbolikus tartalmakat hordozó tárgy többnyire a vallásgyakorlatba illeszkedett. Olyan vallási tárgyakra kerültek a hatalom jelképei, amelyek részletes kidolgozása vallástörvényileg kevésbé volt előre meghatározott. A kurzus sajtóforrások, kiadványok, imakönyvek, aprónyomtatványok, képeslapok és emléktárgyak mentén a modern polgári öntudat, a nemzeti és politikai elköteleződés szimbolikus jelenségeit járja körül a Magyarországi zsidóság körében.

A kurzus célja segíteni annak megértését, hogy milyen társadalomtörténeti változásokon ment keresztül a magyarországi zsidóság önmeghatározása, rávilágítani a jelenkori diskurzusok történeti alapjaira, az egyes diskurzuselemek változó kontextusaira és jelentéstársításaira.

Kurzuskódok (2 órás előadás): BAVÁL1-142, NEPR-M113-1, NEPR-M133-2, NEPR-T73-2, NEPR-T93-2, NEPR-D13-2, NEPR-M153-2; Coospace: turtoran-1

 dia1_1.JPG

Tematika:

  1. Szimbolikus politika: a jelenség általános ismertetése, kérdések, megközelítések
  2. Tradíció, modernitás, közösségi élet és állami keretek a magyarországi zsidóság körében
  3. Felekezetiesedés és állami elvárások – a szakadás
  4. Tradicionális rabbinikus vélekedések a modern nemzetállamról és a szétszóratás vallási értelmezéséről
  5. Uralkodó iránti lojalitás, vallási és társadalmi olvasata
  6. A modern magyar nemzeteszme izraelita adaptációi
  7. Modern zsidó nemzeteszme intézményi fogadtatása
  8. Közös honfoglalás mítosza és 19. századi társadalmi háttere
  9. Magyar Makkabeusok – az első világháborús propaganda judaizálása
  10. A szövetség kőtáblái – első világháborús izraelita emlékművek
  11. A nemzeti és uralkodói kultuszok használata a két világháború között
  12. „Trianon” szimbolikus politikai adaptálása
  13. Irodalmi kultuszok és a vallási szocializáció kérdése

 

Irodalom

Bíró Ákos: 2013    Kétfejű sas Dávid pajzsán. Tábori Rabbinátus az Osztrák-Magyar Monarchia haderejében 1914-1918. Gabbiano Print Kft. Nyomda és Kiadó, Budapest

Frojimovics Kinga: 2008    Szétszakadt történelem. Zsidó vallási irányzatok Magyarországon 1868-1950. Balassi Kiadó, Budapest.

Glässer Norbert (szerk.): 2015    Mózes kőtáblái a hármashalmon. Zsidó hagyomány és szimbolikus politika határán. MTA-SZTE Vallási Kulturakutató Csoport - SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, Szeged. Letölthető: http://real.mtak.hu/32184/

Katz, Jakov: 1999    Végzetes szakadás. Az orthodoxia kiválása a zsidó hitközségekből Magyarországon és Németországban. Múlt és Jövő Kiadó, Budapest.

Komoróczy Szonja Ráhel: 2011    „Tudatos nyelvi disszimiláció: Jiddis a magyarországi ultra­orthodox zsidó eszmerendszerben”. In: Nándor Bárdi – Ágnes Tóth (szerk.): Asszimiláció, integráció, szegregáció. Argumentum Kiadó, Budapest. 115–130.

Ravitzky, Aviézer: 2011    A kinyilatkoztatott vég és a zsidó állam. Messianizmus, cionizmus és vallási radikalizmus Izraelben. Kalligram Kiadó, Pozsony.

 

A kurzus látogatható a Bölcsész Szabadegyetem keretében is.

Erről: 

http://szegedma.hu/hir/szeged/2016/08/bolcsesz-szabadegyetem-szeptembertol-az-szte-n.html

Az SZTE honlapján:

http://www.arts.u-szeged.hu/oktatas/bolcsesz-szabadegyetem/bolcsesz-szabadegyetem

II. Történelem és Kultúrtörténet

10. Turul a Tórán. Izraelita szimbolikus politika Magyarországon (1867-1944)

http://www.arts.u-szeged.hu/download.php?docID=59499

 

dsc01917-jav1.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kotodesek.blog.hu/api/trackback/id/tr528857178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása