Kitekintő - csernátoni emlékek

2015. október 18. 17:16 - Glaesser

A Nagy Háború propagandája és a dinasztikus kultuszok emléktárgyai a csernátoni első világháborús kiállításon

„Tudatom, hogy én még jól vagyok…”

Írott és tárgyi emlékek az első világháborúból
Kiállítás a Nagy Háború 100. évfordulójára a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban

dscn7653.JPG

 

„Négy évig zajlott a véres küzdelem három kontinensen, mely több mint tizenötmillió ember halálát okozta. Az I. világháború az egész közösséget érintő esemény volt. A kisközösségeket tekintve minden család őrzi erre az eseményre vonatkozó emlékeket, a nagyszülők, dédszülők történeteit, megsárgult fényképeit. 
Ezek az emlékek, ha kikerülnek a családi emlékezetből és azáltal, hogy egy intézmény felvállalja az emlékőrzés szerepét, gyakran válnak múzeumi tárgyakká. A Haszmann Pál Múzeum gyűjteményében is számos I. világháborús tárgyi emléket őriz. Ennek hátterét adják a kiállításon bemutatásra kerülő I. világháborús fényképek, tábori levelezőlapok, emlékes füzet, napló.

dscn7670.JPG

A háború ideje alatt a fényképkészíttetés, fényképküldés kiemelt szerepet kapott, az otthoniak és a fronton harcoló katonák közt talán legszemélyesebb, legközvetlenebb kapcsot jelentette, ugyanakkor fontos hírvivőnek is számított. 
A katona levelek példájával bizonyítható az, hogy ezek túlnőttek a puszta személyi kapcsolatokon, hiszen a szűkebb közösség mindig értesült arról, ha valaki hírt kapott a frontról. A leveleket együtt olvasták, látható, központi helyre tették, beszéltek róla. Ez azért is fontos volt, mert gyakori a bajtársról, falusfélről, szomszédról, rokonról, ismerősről küldött híradás bennük. Ezért a sorsközösség kifejezőeszközei is lehettek ezek az iratok. 
A szubjektív hangú, személyes dokumentumok a közösség egészét képviselik, hiszen egy közösen megélt időszak lenyomataiként hagyományozódtak ránk.

dscn7652.JPG


A világháborús írott és tárgyi dokumentumok, emlékezések segítségével próbáljuk rekonstruálni az adott történelmi esemény egy bizonyos szakaszát, mozzanatait, rávilágítva arra, hogyan élte át az egyén, egy szűkebb közösség, Alsócsernáton, a háromszéki emberek az első világháborút.”
Haszmann Orsolya néprajzkutató, kurátor

irott_es_targyi_emlekek.jpg

dscn7656.JPG

dscn7655.JPG

dscn7657.JPG

dscn7671.JPG

dscn7658.JPG

dscn7662.JPG

dscn7663.JPG

dscn7667.JPG

dscn7668.JPG

dscn7666.JPG

dscn7661.JPG


Fotók: Frauhammer Krisztina (MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kotodesek.blog.hu/api/trackback/id/tr337987691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása