IV. Károly és Vázsonyi Vilmos

2015. október 25. 22:11 - Glaesser

Izraelita sajtóhírek egy eskü körül

 A felekezetközi viszonyok visszatérő kérdését képezték az izraelita hetilapoknak. Sajátos példáját látjuk ennek IV. Károly és titkos tanácsosa esetében.

Vázsonyi Vilmos neológ izraelita politikus IV. Károly király halálhírére írott megemlékezésében több életrajzi példával illusztrálta az elhunyt IV. Károly személyiségét. Ezek jól illeszkedtek a kortárs - főként katolikus körökben terjedő - visszaemlékezésekhez.vv01.jpg

 (Egyenlőség 1922. április 8./ 4. Emlékeim a királyról. Írta: Vázsonyi Vilmos)

 vazsonyi-ff.jpg

Vázsonyi Vilmos neológ országgyűlési képviselő életrajzában a Magyar Zsidó Lexikon is kiemelte az uralkodói kegyet: Vázsonyi Vilmost

„IV. Károly király valóságos belső titkos tanácsosi méltósággal tüntette ki nagy érdemeiért. Ő volt az első zsidó vallású férfiú a monarchiában, aki e méltóságot elérte.”

(Seltmann Rezső: Vázsonyi Vilmos. In: Ujvári Péter (szerk.): Magyar Zsidó Lexikon. Első kiadás 1929. Makkabbi Kiadó, Budapest, 2000. 294.)

 ivkaroly-kicsi.jpg

A Monarchia emigrációban élő elitjének tagjai között szintén élt Vázsonyi kinevezésének emléke.

"Hogy e sorokat írom – mondja a cikkíró [Schinta Zeno fregattkapitány, néhai IV. Károly egyik bizalmasa] – annak indító oka az a férfias beszéd, amelyet éppen most tartott dr. Vázsonyi Vilmos volt magyar igazságügyi miniszter és amelyben síkraszáll a vértanú Károly király örökösének jogaiért.

Ebből az alkalomból visszaemlékezem arra az időre, a mikor megalakult a kabinet, melyben Vázsonyi is helyet foglalt s a mikor esküt tett titkos tanácsosi minőségben. A királlyal együtt tettük meg az utat Budapestre. Az udvari vonatban viccelődtek azon, hogy Vázsonyi Ő Excellenciája katholikus esküt tett és így ez ő reá nézve mint zsidóra nem is kötelező. De akkor azt mondta IV. Károly: ’Hagyja csak, Vázsonyi meg fogja tartani esküjét, őszinte ember’.

A boldogult király svájci tartózkodása alkalmából, valahányszor szóba került a zsidó titkos tanácsos megingathatatlan hűsége, midig visszaemlékezett erre a jelenetre és azt mondta: ’Látja nem csalódtam, Vázsonyi megtartja katholikus esküjét.’"

(Zsidó Újság 1925. dec. 4./ 5. Vázsonyi Vilmos esküje. A katholikus eskü, amit a zsidó hűségesen megtart)

 

 A hívő katolikus uralkodóház tagjai a zsidóság emlékezeti kánonjában a judaizmus pártfogóiként tűntek fel. 

„A Habsburgok hűséges katholikusok voltak ugyan, de a katholicizmus nem azonos az antiszemita gyűlölettel és elnyomással.”

(Zsidó Újság 1925. dec. 4./ 5. Vázsonyi Vilmos esküje. A katholikus eskü, amit a zsidó hűségesen megtart)

– írta az újraindult orthodox sajtó a bethleni konszolidációt követően.

 kicsi_var-buda.JPG 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kotodesek.blog.hu/api/trackback/id/tr28021711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása